05 December 2010

Mencari PELANGI

Sungguh daku rindu mencipta semangat belajar dengan segera. Tahun 4 jangan dianggap 'honeymoon year' seperti yang dikhabarkan. Padamkan padamkan istilah itu dari kamus hidup ini. Pejuang di jalan Allah tidak kenal erti rehat. Dia berusaha meningkat dirinya setiap detik dan ketika. Ya Allah jauhkan kami dari masa lapang yang disalahgunakan.

Entah kenapa pagi ini hajat benar ingin melihat pelangi. Pelangi mampu membuatkan kita tenang jika melihat menggunakan mata hati. Pelangi yang pelbagai warna, indah dipandang mata. Membuatkan kita diam terfikir hakikat penciptaan diri. Itu keagungan Sang Pencipta dalam mentadbir dunia dan seisinya. Namun kita sering lupa dalam mencari pelangi dalam bidang yang kita ceburi, kekadang kita leka, kita lalai dalam mengurus hati dan perasaan dalam mencari redhaNya. Adakah hati kita akan kuat dan benar-benar tunduk pada-Nya jika kejayaan demi kejayaan kita perolehi, kebahagian demi kebahagian kita rasai, kedamaian demi kedamaian kita kecapi. Ketahuilah setiap detik itu akan diuji.
Pelangi juga mengajar kita hidup ini penuh dengan kombinasi warna yang bakal mencorakkan sebuah kanvas kehidupan. Maka hadirnya sisi gembira, sisi sedih, sisi jatuh dan bangunnya seorang manusia. Bahkan dalam pengajian kita mungkin pernah terjatuh. Itu ujian.Dalam bekerja kita gagal. Itu juga ujian. Namun kekuatan sebenar adalah dengan cara kita mengatasi perasaan dan kelemahan. Bukankah selama ini, kekuatan yang kita dambakan.

Maka pelangi yang daku kejar, biar apapun warna pelangi, warna warni hidupku...yang daku kejar adalah ketaatan di sisinya..Kerana itu bisa menjamin pengakiran kita sebagai manusia. Kejayaan itu tidak semestinya yang terbaik untuk kita, kesihatan itu kadangkala bukan yang terbaik untuk jiwa seorang yang taat. Allah lebih mengetahui..

Abu Nu'aim dalam kitabnya Hilyah Al-auliya' meriwayatkan hadith marfu dari Anas, "Allah berfirman," Sesungguhnya diantara hamba-hamba-Ku terdapat orang yang imannya tidak baik kecuali jika ia dalam keadaan kaya. seandainya Aku menjadikannya miskin, maka imannya akan rosak. Di antara hamba-hamba-Ku juga terdapat orang yang imannya tidak baik kecuali jika ia dalam keadaan sihat. Seandainya Aku menjadikannya sakit, maka imannya akan rosak. Demikian juga diantara hamba-hamba-Ku terdapat orang yang kondisinya tidak baik kecuali jika dalam keadaan sakit. Seandainya Aku menjadikannya sihat, maka imannya rosak, Dan di antara hamba-hambaKu terdapat insan yang memohon agar dapat beribadah, kemudian Aku menghalanginya agar sifat sombong tidak masuk kepadanya. Aku mengatur urusan hamba-hamba-Ku dengan pengetahuan-Ku terhadap apa yang ada di hati mereka, kerana sesungguhnya Aku adalah Maha Mengetahui lagi Maha Memahami."

Berbaik sangkalah pada Allah..Allah sangat menyayangi kita...

Kisah ini benar-benar mengingatkan diri. Ada seorang pemuda bertanya kepada Sufyan Ats-Tsauri," Apa maksudnya aku memohon sesuatu kepada Allah kemudian Dia menghalangiku untuk mendapatknnya?"
Ats-Tsayri menjawab, "Allah telah menghalangimu dari suatu anugerah bukan bererti Dia kikir,tidak ada, miskin,melainkan kerana rasa sayang-Nya kepadamu."
Subhanallah...Allah itu Maha Penyayang...kerdil rasanya terhadap belas ihsan yang Allah berikan..Sahabat-sahabat yang dikasihi..walauapapun ujian, sama-sama kita ukur dengan kayu keimanan. Redha dan rawatlah hati..Kisah dan kalam-kalam ini untukku dan untukmu jua. Sama-sama kita mencari pelangi dalam ketaatan pada-Nya.

"Ku akui kelemahan diri...ku insafi kekurangan ini... ku kesali kejahilan ini... Terimalah...terimalah...terimalah taubatku ini"

No comments:

Post a Comment